Poker

Poker räknas som ett Nordamerikanskt kortspel som uppstod under det tidiga 1800-talet, men själva grunden kommer från kortspel som spelades i Europa och Mellanöstern långt tidigare. Under en lång tid av pokerns historia spelades endast kontantspel, det vill säga spel som består av rundor och där man kan fylla på sin markerstack närhelst man önskar – förutsatt förstås att man har råd. På senare tid har det dock blivit enormt populärt med pokerturneringar också. Dessa skiljer sig markant från kontantspel eftersom det finns hårda regler som styr hur mycket marker varje spelare har när turneringen sätter igång. Normalt får man inte fylla på sin stack under turneringen, men det finns vissa turneringar som till exempel tillåter att man köper nya marker under turneringens första timme. Turneringsmarker har inte något värde utanför turneringen och kan inte växlas in mot kontanter.

Under pokerns tidigare historia var det bland annat ångbåtarna på Mississippifloden som hjälpte till att sprida och intensifiera pokerns popularitet i USA. De personer som åkte upp och ned längs floden behövde sysselsätta sig med något för att få tiden att gå, och poker och andra spelformer blev snabbt populära. Dessutom erbjöd flodbåtarna en fristad från de förbud mot pengaspel som rådde i många byar och städer. Även i våra dagar är det populärt att bege sig ut på vattnet för att få spela poker och andra pengaspel, fast nu för tiden räcker det inte med att åka flodbåt utan det är kryssningsbåtar som går ut till internationellt vatten som gäller.

Det finns massor av olika sorters poker att välja mellan, till exempel 5-korts mörkpoker, 7-korts stötpoker, Texas Hold’em, Omaha, Americana och Sökö. Det går trender i vilka pokersorter som är populärast, och just nu dominerar Texas Hold’em stort. Texas Hold’em är en pokervariant där varje pokerspelare har två kort på hand och dessutom har möjlighet att använda sig av de fem gemensamma kort som ligger på bordet. Texas Hold’em spelas i tre olika varianter: limit, pot limit och no limit. I de stora pokerturneringar som idag lockar hundratals eller till och med tusentals deltagare spelas så gott som alltid no limit Texas Hold’em.

Möjligheten att spela poker på internet har revolutionerat pokerspelandet och idag är man inte längre beroende av att hitta pokerintresserade där man bor för att kunna spela kontantspel eller turneringar. Pokerspelare från hela världen kan mötas på internet för att spela mot varandra, och det går att hitta allt från mycket billiga bord till bord där insatserna är svindlande höga. Det samma gäller turneringsspelandet, det flesta pokersajter har både gratisturneringar och turneringar där inköpet kostar några få dollar, samtidigt som det finns turneringar både på och utanför internet som det kostar hundratals eller tusentals dollar att köpa in sig till. Ett av de mest prestigefyllda pokerevenemangen utanför internet är World Series of Poker (WSOP), och att köpa in sig huvudturneringen under detta evenemang kostar $10 000.

När man spelar poker är det viktigt att anpassa sin strategi efter på vilket spel det är man spelar, vilka man spelar mot och om det är kontantspel eller turneringsspel. Det finns gott om skickliga turneringsspelare som inte har några större framgångar vid kontantborden och vice versa.